j

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc odio purus, tempus non condimentum eget, vestibulum.

FOLLOW
Top

TRANSILVANIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

În ultimii 19 ani, a devenit un binecunoscut brand, nu doar datorită selecției de filme noi și inovatoare, ci și grație organizării ireproșabile, atmosferei efervescente și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere, programe dedicate industriei cinematografice și conferințe la concerte și petreceri fabuloase, cine-concerte și expoziții de artă.

Câteva dintre cele mai influente personalități ale cinematografiei mondiale au fost celebrate la TIFF de-a lungul anilor – nume precum Alain Delon, Sophia Loren, Nicolas Cage, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Fanny Ardant, Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin.

TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, a primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festiva- lurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

La Sibiu, TIFF-ul a ajuns în 2007 pentru a arăta întregii Europe cum celebrează capitala culturală europeană a acelui an cea de a șaptea artă.

De atunci, festivalul de la Sibiu a crescut și, an de an, a ajuns în mai multe locații, la mai mulți oameni, cu mai multe filme și evenimente conexe. În fiecare an, a avut invitați de marcă, a prezentat filme în premieră națională, a încântat prin experiențe artistice inedite și a transformat Sibiul, pentru cateva zile, în capitala cinematografică a țării.

Ediția de anul acesta, regândită pentru a se adapta contextului global, va avea loc în august 2021.

PROIECTE

TIFF Oradea revine în 2021, într-o versiune adaptată contextului, cu multe proiecții în aer liber și măsuri de siguranță, în luna septembrie. Va fi cea de-a patra ediție a evenimentului.

În 2020, spectatorii din Oradea au vizionat cele mai așteptate titluri ale toamnei timp de trei zile, în aer liber, dar și în interior, în condiții de siguranță.

Proiecțiile au adus câte va mii de spectatori în locațiile festivalului: Universitatea Partium, Filarmonica de Stat Oradea, Sinagoga Zion Cetatea Oradea și Piața Unirii.

Peste 5.000 de spectatori au vizionat filmele la prima ediție a TIFF Oradea, demonstrând nevoia unui eveniment de anvergură într-unul dintre cele mai frumoase orașe din România.

 

Website: oradea.tiff.ro

ALTE PROIECTE

Târgu Mureș a găzduit timp de patru ani, între 2013 și 2016, o ediţie locală a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, într-un efort de a stimula formarea unui public și în alte orașe importante din regiune. Ediţia din 2016 a TIFF Mureș a adus filme premiate, succese de casă și avanpremiere, actori și regizori în dialog cu publicul, teatru, o lansare de carte, un recital de muzică de film, dar și concerte care au făcut atmosferă în serile de festival.

Cele peste 40 de proiecţii, concerte și întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei românești și maghiare au avut loc în spaţii precum Palatul Culturii, Cinema Arta, Piaţa Cetăţii Open Air, GCafé Marosvásárhely.

În 2016, Festivalul Internaţional de Film Transilvania s-a extins, pentru prima dată, și în Republica Moldova. Prima ediţie TIFF Chișinău a avut loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, având în program o selecţie de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producţii proiectate la Cluj-Napoca, în prezenţa unor invitaţi speciali.

Timp de trei ediții, TIFF Chișinău a conectat publicul din Republica Moldova la cele mai importante producții românești recente, într-un efort de stimulare și promovare a cinematografiei locale, dar și de formare a generației tinere de spectatori.

În fiecare an, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania rulează la București, la scurtă vreme după încheierea ediției de la Cluj-Napoca, luând  forma unei retrospective care include și câștigătorii celor mai importante trofee.

La ultimele ediții, proiecțiile au avut loc la Cinema Elvire Popesco din București, filmele fiind vizionate de câteva sute de spectatori.

PERIOADA:

17.06. - 26.06.2022 - CLUJ NAPOCA

BILETE & ABONAMENTE:

MAI MULTE DETALII:

X