j

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc odio purus, tempus non condimentum eget, vestibulum.

FOLLOW
Top

EDUCATIFF – PROGRAM DE EDUCAȚIE CINEMATOGRAFICĂ PENTRU ELEVI

EducaTIFF este primul program de educație media și cinematografică implementat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru importanța artei cinematografice și de a influența primii pași către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educație media. Inițiat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, programul a ajuns în anul 2022 la ediția cu numărul 14.

EducaTIFF este o platformă educaţională cu activităţi pentru elevi și profesori, derulate în mai multe etape pe tot parcursul anului. Programul se este replicat în cadrul mai multor evenimente din diferite zone ale țării: TIFF Cluj-Napoca, TIFF Oradea, TIFF Sibiu, Alba Iulia Music and Film Festival, Sunscreen Film & Arts Festival (Constanța) și Festivalul Cinelatino (Călărași, Câmpina, Zalău).

Prin activitățile din cadrul EducaTIFF, elevii își extind cultura cinematografică și abilitățile media literacy – capacitatea de a analiza un produs mediatic, și de a-și exprima punctul de vedere asupra lui. EducaTIFF susține formarea unei comunități importante de susținători ai implementării educației cinematografice în sistemul de învățământ din România.

Începând cu anul 2022, EducaTIFF a demarat un program de educație cinematografică în școli, Ora de Cinema. Astfel, elevii și profesorii de liceu au la dispoziție, în mod gratuit, un catalog de scurtmetraje cu fișe pedagogice, dar și fișe de introducere în cinematografie. Toate aceste materiale sunt concepute pornind de la programa orelor de consiliere și orientare (dirigenție) pentru nivelul liceal. Mai multe informații pe https://oradecinema.tiff.ro/. 

EducaTIFF 2009-2022

+ 140 filme adresate publicului tânăr

+ 3000 participanți/an

+ 60 ateliere și activități legate de arta cinematografiei

+ 50 unități de învățământ implicate

Ce își propune EducaTIFF?

  • să formeze, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat;
  • să inițieze primii pași către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educație cinematografică;
  • să influențeze dezvoltarea gândirii critice și a puterii de analiză a tinerilor;
  • să (re)aprindă pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru importanța artei cinematografice;
  • să îndemne tinerii să folosească filmul ca sprijin al propriei creativități.

Activități în cadrul EducaTIFF:

  • Proiecții de filme europene, urmate de discuții/dezbateri despre temele atinse, moderate de critici de film.
  • Ateliere susținute de specialiști din domeniul audio-vizual, pe diverse teme: critică de film, animație, regie, desen ilustrativ, etc.
  • TIFF în Familie – ateliere și activități pentru toată familia în Florești (jud. Cluj) pe durata TIFF
  • Young Audience Award – tinerii clujeni votează câștigătorul premiului Cel mai bun film european de tineret. Evenimentul este organizat anual de European Film Academy și se desfășoară concomitent în 42 de țări europene.
  • Let’s Go Digital! (LGD) – este un atelier de film destinat adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din toată țara, pasionați de film și fotografie. Creat în 2005, LGD a devenit rapid unul dintre cele mai populare proiecte ale Festivalului International de Film Transilvania, având ca scop promovarea educației cinematografice în rândul adolescenților, precum și descoperirea de noi talente.
PERIOADA:

9 – 18 iunie 2023 în cadrul TIFF Cluj-Napoca Tot timpul anului – Ora de Cinema Noiembrie 2023 – Young Audience Award

X