S-a lansat Romanian Script Database

2015-Decembrie-06
PRINTEAZAPRINTEAZA

O platformă online dedicată în exclusivitate scenariilor de film românesc, Romanian Script Database (www.rsdb.ro), a fost lansată în această toamnă, având ca scop promovarea scenariilor de film și a autorilor din România atât în rândul publicului larg, cât și în rândul profesioniștilor din domeniu.

Romanian Script Database este un proiect cultural realizat de Asociația Culturală Control N și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Romanian Script Database – www.rsdb.ro va publica atât scenarii produse (filme care au fost deja lansate și sunt disponibile în România în prezent), cât și scenarii care nu au fost încă produse, pentru care scenariștii se află în faza de căutare a unor oportunități de dezvoltare, finanțare și producție. Scenariile care au fost produse pot fi citite integral. Scenariile neproduse pot fi citite în privat, cu acordul autorului, pe platformă existând doar un scurt rezumat și primele pagini din scenariu.

Cititorii (fie ei cinefili sau profesioniști din domeniu) vor putea comunica direct cu acei autori de scenariu care și-au dat acordul în prealabil pentru a fi contactati via rsdb.ro.

Potrivit Control N, Romanian Script Database se adresează publicului cinefil, care va putea accesa informații ce țin de geneza proiectului - cum arată scenariul, cum se formatează corect un scenariu, ce informații prezente în film se regăsesc sau nu în povestea de pe hârtie, când a fost scrisă povestea pentru un film produs, etc; regizorilor, în special cei la început de carieră, care se află în căutare de povești ce pot fi filmate cu un buget limitat și/sau de contactarea unor scenariști dispuși să lucreze pe ideile lor; scenariștilor, în special cei fără acces direct la industria cinematografică și producătorilor, în special cei în căutare de noi talente. 

În prezent, cei interesați pot accesa și citi atât scenarii de lung metraj, cât și de scurt metraj – ambele categorii cuprinzând scenarii produse și neproduse. Pe www.rsdb.ro pot fi lecturate scenariile unor filme precum Loverboy (un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustață și Bianca Oana), Morgen și Rocker ( ambele scenarii semnate de Marian Crișan), O lună în Thailanda (un scenariu de Paul Negoescu și Vlad Trandafir), Roxanne (un scenariu de Ileana Muntean și Valentin Hotea) sau Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (un scenariu de Andreea Vălean și Cătălin Mitulescu). Conținutul platformei www.rsdb.ro se va afla într-un proces continuu de actualizare.