„Aferim!” și „Toto și surorile lui”, în cursa Premiilor Academiei Europene de Fim

2015-Noiembrie-11
PRINTEAZAPRINTEAZA

Două lungmetraje românești au intrat în cursa Premiilor Academiei Europene de film: Aferim!, în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun scenariu european, iar Toto și surorile lui concurează pentru trofeul acordat Celui mai bun documentar european al anului. 

Gala European Film Awards, ajunsă la cea de-a 28-a ediție, va avea loc pe 12 decembrie, la Berlin.

Alături de Aferim! (scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu), la categoria cel mai bun scenariu au mai fost incluse producțiile: The Lobster (Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou), Youth (Paolo Sorrentino), 45 Years (Andrew Haigh), Ex Machina (Alex Garland), A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Roy Andersson).

Filmul Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar european, alături de A Syrian Love Story, de Sean McAllister, Amy, de Asif Kapadia, Dancing with Maria, de Ivan Gergolet, şi The Look of Silence, de Joshua Oppenheimer.

La cea mai importantă categorie - Cel mai bun film european al anului - au fost nominalizate A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, de Roy Andersson, Mustang, de Deniz Gamze Ergüven, Rams/ Hrútar, de Grímur Hákonarson, The Lobster, de Yorgos Lanthimos, Victoria, de Sebastian Schipper, şi Youth/ La Giovinezza, de Paolo Sorrentino, cu actriţa română Mădălina Ghenea în distribuţie.

La categoria cea mai bună comedie europeană, au fost nominalizate filmele A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, de Roy Andersson, La famille Bélier, de Eric Lartigau, şi The Brand New Testament, de Jaco Van Dormael.

Lista completă a nominalizărilor: http://europeanfilmawards.eu/